Kisah ' MERAH JAMBU '

Assalamualaikum semua.. hai.. annyeonghaseyo.. konichiwa.. :D



nak tau kisah pasal Merah Jambu atau pun apa korang panggil tu? Pink.. kan? hihi.. meh kita baca kisah ni :D


  • Merah jambu sinonim dengan sisi serbab feminin. Ia selalu dikaitkan dengan sifat kepasrahan, penyerahan, kesempurnaan, keayuan dan kesantunan. (ayat nak power je! :D )
  • Sinonim dengan perempuan. Jika lahir anak perempuan, semua aksesorinya mesti berwarna 'pink' . Bagi ibu yang lebih fanatik lagi, mereka enggan langsung mengenakan warna ini kepada bayi lelaki mereka. :)
  • Elas Schiaparelli adalah pereka fesyen pertama memperkenalkan warna ini kepada fesyen Barat dan digelar ' Shocking Pink ' . :)
  • Wanita pertama paling kerap menggayakan busana merah jambu ialah Mamie Eisenhower sehingga digelar ' Mamie Pink ' . :)
  • Di Jepun, warna warna bunga sakura dikatakan mewakili pahlawan muda Jepun yang gugur dalam pertempuran.
  • Bagi agama Katholik, merah jambu melambangkan kebahagian dan kegembiraan.
  • Warna merah jambu dapat merangsang tenaga dan meningkatkan pernafasan, degupan jantung kadar denyutan nadi.
  • Marrakech, salah satu bandar di Maghribi yang dikaitkan dengan warna 'pink' kerana dinding bangunannya banyak dicatkan dengan warna itu sehingga ia terkenal dengan nama 'Rose City'. :D

Aimi sebenarnya cuma nak share untuk korang dengan alasan ' For Fun ' :D harap korang suka lah ye. aimi pon suka jugak :D Kisah  'Merah Jambu' ni aimi ambil daripada majalah InTrend yang dah tolong aimi dalam bidang Fesyen. Seriously aimi memang minat fesyen. terimakasih InTrend :D

thanks for readings!

2 comments:

  1. i loike pink ! hehe.. if sudi, follow me back k.. tq !

    ReplyDelete
  2. pink???
    baru jer minat waner nie..
    espcecially shocking pink !!
    luv it <3

    ReplyDelete

hey2! comment here....