Favicon

Annyeong..
hari ni rajin pulak nak buat tutorial2 ni.. memandangkan sy tengah rajin ni, sy nak kongsi satu tuto ni tau..
tau tak favicon tu apa? tegoh contoh kat bawah ni :

haa.. tau kan? okay, skarang, kite mulakan cara2 nak buat favicon tu yer..


1. Dashboard=>Design=>Edit HTML=>Tick expand widget template .
2. tekan CTRL+F , search code dekat bawah ni ok :)

                                 </head>

3. dah jumpa dah ? ok good . then copy code kat bawah ni .

<link href='URL gambar' rel='shortcut icon' type='image/x-icon'/>
<link href='URL gambar' rel='icon' type='image/x-icon'/>


paste kan dekat atas code </head> tu ok :)

4. lepas tu preview , kalau jadi save jela terus :)

*Letak URL gambar dekat Warna Merah ! :)

 Tak tahu nak cari URL gambar mcm mane ? korang letak la gambar korang sendiri mcm pic dalam FB korang tau.. korang tekan kat gambar korang gune Roght Click then OPEN IMAGE  okay ?

 bila dah siap, korang preview dulu taw..jangan terus save jer..kang tak jadi pulak. kalau tak faham apa yg sy ajar, sila pergi di SINI.

okay , kalau nak copy html tutorial ni tekan ctrl+c serentak !

credit to : Cik Lyssa
thanks for readings!

2 comments:

hey2! comment here....